Despre antreprenoriat, leadership şi leadership personal – workshop online cu Cristina Nichita

Despre antreprenoriat, leadership şi leadership personal – workshop online cu Cristina Nichita Comunităţile au nevoie de lideri. Un lider autentic este cel care îşi cunoaşte echipa, care ştie să atragă, să pună în valoare capacitatea şi abilităţile fiecărui membru al…

Workshop de leadership şi antreprenoriat pentru studenţi şi masteranzi

Workshop de leadership şi antreprenoriat pentru studenţi şi masteranzi Dezvoltarea personală, antrenarea abilităţilor de lider şi dezvoltarea spiritului antreprenorial au devenit ingrediente fundamentale pentru formarea tinerilor ca membri ai unor comunităţi dinamice, flexibile şi, prin urmare, ca vectori ai procesului…

Facultatea de Geografie – instituţie cu o colaborare de tradiţie între mediul academic şi de cercetare şi cel socio-economic

Facultatea de Geografie – instituţie cu o colaborare de tradiţie între mediul academic şi de cercetare şi cel socio-economic Centrul de Management şi Transfer Tehnologic şi Cognitiv al Universităţii Babeş-Bolyai – UBB Tech Transfer a iniţiat în anul 2021 publicarea…

Planificare teritorială: de la teorie la practică. Studii de caz din Ținutul Pădurenilor

E-BOOK Planificare teritorială: de la teorie la practică. Studii de caz din Ţinutul Pădurenilor Coordonatori: Ana-Maria Pop, Gheorghe-Gavrilă Hognogi, Cosmina-Daniela Ursu, Cristian-Emanuel Adorean, Răzvan Bătinaş, Alexandra-Camelia Marian-Potra Editura: Presa Universitară Clujeană Anul apariţiei: 2023 Detalii: 134 p., format B5, 40…

Cât de participativă este bugetarea participativă … cu Adrian Dohotaru

Cât de participativă este bugetarea participativă … cu Adrian Dohotaru Ediţia din luna noiembrie 2022 a Întâlnirilor CGR l-a avut ca invitat pe Adrian Dohotaru, cercetător-activist pe teme ecologice şi sociale. Subiectul discuțiilor din această ediţie a fost bugetarea participativă….

Reflecţii asociate bugetării participative într-o nouă ediţie a Întâlnirilor CGR

Reflecţii asociate bugetării participative într-o nouă ediţie a Întâlnirilor CGR Întâlnirile CGR vor fi reluate în luna noiembrie 2022 cu propunerea unui subiect de interes pentru orice comunitate locală – bugetarea participativă, un topic dezbătut cu Adrian Dohotaru, activist civic…

Popularizarea științei în rândul publicului larg

Popularizarea științei în rândul publicului larg În 30 septembrie 2022, între orele 13:00-24:00, în zona Cluj Arena, Centrul de Geografie Regională a participat, alături de alte entități cu activități în cercetare, la evenimentul în aer liber Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022….

CGR la Noaptea Cercetătorilor Europeni

CGR la Noaptea Cercetătorilor Europeni Noaptea Europeană a Cercetătorilor reprezintă un eveniment de popularizare a științei în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020, prin care publicul larg poate veni în…

Practică în Ținutul Pădurenilor, 9-12 mai 2022

Practică în Ținutul Pădurenilor, 9-12 mai 2022 În intervalul 9-12 mai 2022 a avut loc o nouă ediție a practicii de planificare teritorială organizată de Centrul de Geografie Regională, la care au participat studenţi ai Facultăţii de Geografie, de la…

Servicii actualizare documente strategice suport – PATJ județ Maramureș

Servicii actualizare documente strategice suport – PATJ județ Maramureș Perioadă: 2022-2023 Beneficiar: Consiliul Județean Maramureș Elaboratori: SC Aedilis Proiect SRL, Universitatea Babeş-Bolyai – Facultatea de Geografie Director proiect din partea UBB: Conf. univ. dr. Iuliu Vescan Reactualizarea PATJ Maramureş rezultă…

Anunţ: Practică de planificare teritorială în Ţinutul Pădurenilor, 9-13 mai 2022

Practică de planificare teritorială în Ţinutul Pădurenilor, 9-13 mai 2022 În perioada 9-13 mai 2022, Centrul de Geografie Regională din cadrul Facultății de Geografie vă aşteaptă la o nouă ediţie a practicii de planificare teritorială, în Ţinutul Pădurenilor. Pentru mai…

Percepţii asupra planificării „inteligente” din Timişoara

Percepţii asupra planificării „inteligente” din Timişoara Plecând de la experiența deținută în planificare urbană, lector dr. Sorin Pavel, invitatul Întâlnirilor CGR, a suscitat atenția participanților cu o prezentare asociată dinamicii unor fenomene teritoriale din Timișoara. Acesta a evidențiat, prin exemple…

Timişoara: între „dezvoltare în forţă” şi „dezvoltare inteligentă”

Timişoara: între „dezvoltare în forţă” şi „dezvoltare inteligentă” Ediţia din luna martie a Întâlnilor CGR propune publicului interesat de problematica dezvoltării teritoriale o discuţie asociată provocărilor lansate de autorităţile locale din municipiul Timişoara. Invitatul acestui eveniment este lector dr. Sorin…

Dezvoltare teritorială, cu sau fără planificare?

Dezvoltare teritorială, cu sau fără planificare? Cea de-a 22-a ediție a Întâlnirilor CGR l-a avut invitat pe prof. univ. dr. Nicolae Popa, cadru didactic al Departamentului de Geografie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie de la Universitatea de Vest din Timişoara…

Introspecţii geografice timişorene privind planificarea teritorială

Introspecţii geografice timişorene privind planificarea teritorială Invitatul ediţiei din luna decembrie a Întâlnirilor CGR este prof. univ. dr. Nicolae Popa, cadru didactic al Departamentului de Geografie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie de la Universitatea de Vest din Timişoara şi director…

Despre servicii climatice din perspectiva unui climatolog

Despre servicii climatice din perspectiva unui climatolog În opinia invitatei Întâlnirilor CGR din luna octombrie, prof. univ. dr. Adina-Eliza Croitoru, climatul îndeplinește un triplu rol: de resursă (din perspectiva potențialului de energie regenerabilă pe care îl are, a activităților cultural-turistice,…

Clima: de la resursă la amenințare pentru dezvoltarea regională

Clima: de la resursă la amenințare pentru dezvoltarea regională O nouă dezbatere sub egida Centrului de Geografie Regională va avea loc în 27 octombrie 2021, ora 12.00. Invitata acestei ediții este prof. univ. dr. Adina-Eliza Croitoru, membră a Departamentului de…

Conferința Internațională Creativitate, Cultură, Dezvoltare, Timișoara, 11-12 noiembrie 2021

Conferința Internațională Creativitate, Cultură, Dezvoltare, Timișoara, 11-12 noiembrie 2021 În perioada 11-12 noiembrie 2021, Universitatea de Vest din Timişoara organizează, în format hibrid, conferința internațională Creativitate, Cultură, Dezvoltare. Activitățile conferinței vor include sesiuni de comunicări, mese rotunde și vizite în…

Conferinţa Bridging Regional Responses to Marginalization and Disparities in a Globalized World, 9-10 august 2021, Cluj-Napoca

Conferinţa Bridging Regional Responses to Marginalization and Disparities in a Globalized World, 9-10 august 2021, Cluj-Napoca Conferinţa anuală a comisiei C20.32 Marginalizare, Globalizare şi Răspunsuri Regionale şi Locale a Uniunii Internaţionale de Geografie, organizată în colaborare cu Centrul de Geografie…

Analiza probabilităţii de manifestare a hazardelor hidrice. Studiu de caz: bazinul superior al râului Ilişua şi secţiuni inundabile ale U.A.T. Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud

E-BOOK Analiza probabilităţii de manifestare a hazardelor hidrice. Studiu de caz: bazinul superior al râului Ilişua şi secţiuni inundabile ale U.A.T. Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud Autor: Béla Kobulniczky Editura: Presa Universitară Clujeană Anul apariţiei: 2021 Detalii: 41 p., 38 figuri, 16…

Femeile, implicate în structuri de reprezentare a electoratului urban din România

Femeile, implicate în structuri de reprezentare a electoratului urban din România Rolul femeilor în structurile de reprezentare a electoratului din România se înscrie în același trend ascendent ce definește și alte state din vestul Europei, alegătorii din mediile rezidențiale urbane…

Vizită de lucru în spaţii creative clujene, 21-25 iunie 2021, Cluj-Napoca, România

Vizită de lucru în spaţii creative clujene, 21-25 iunie 2021, Cluj-Napoca, România În intervalul 21-25.06.2021, în cadrul proiectului CREATONVIL/17-AUF a avut loc, la sediul Centrului de Geografie Regională, o mobilitate a partenerilor moldoveni implicați în consorțiu. Alături de Valeriu Sainsus…

Crearea unei baze de date spaţiale compusă din imagini preluate cu drona şi elemente derivate vector şi 3D

Crearea unei baze de date spaţiale compusă din imagini preluate cu drona şi elemente derivate vector şi 3D Ani: 27.05.2021 – 01.06.2023 Beneficiar: Primăria Aiton (județ Cluj) Director proiect: Şef de lucrări dr. Gheorghe-Gavrilă Hognogi Gândit ca un serviciu absolut necesar oricărei…

Rolul femeilor în procesul electoral românesc

Rolul femeilor în procesul electoral românesc Ediția din luna iunie a Întâlnirilor CGR aduce în discuție un subiect din sfera politică, dar conectat la realitatea teritorială și la categoriile de votanți din România. În funcție de reprezentarea femeilor în structurile…

Cu o problematică socio-politică din Camerun în Cluj-Napoca, în cadrul Întâlnirilor CGR

Cu o problematică socio-politică din Camerun în Cluj-Napoca, în cadrul Întâlnirilor CGR Ediția lunii aprilie a Întâlnirilor CGR a găzduit o prezentare susținută de prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, cadru didactic al Facultăţii de Studii Europene şi director al Centrului…

Despre clientelismul autoritar african … la o nouă ediţie a Întâlnirilor CGR

Despre clientelismul autoritar african … la o nouă ediţie a Întâlnirilor CGR Ediţia lunii aprilie a Întâlnirilor CGR îl are ca invitat pe prof. univ. dr. Sergiu Mişcoiu, cadru didactic al Facultăţii de Studii Europene şi director al Centrului de…

Hărţi senzoriale în mediul urban

Hărţi senzoriale în mediul urban Invitata ediției lunii martie a Întâlnirilor CGR, arhitect Daniela Maier, a susținut o prezentare dedicată morfologiei și ritmurilor urbane. Peste 40 orașe din întreaga lume au fost analizate din perspectiva planimetriei lor, condiționate în mod…

Morfologie şi ritmuri urbane

Morfologie şi ritmuri urbane Dezbaterile din cadrul Întâlnirilor CGR, asociate dinamicii unor fenomene din teritoriu, continuă cu o prezentare asociată acestui subiect. Invitata ediției din luna martie este arh. Daniela Maier, președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania…

Reflecții de conştientizare a patrimoniului construit în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Întâlnirilor CGR

Reflecții de conştientizare a patrimoniului construit în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Întâlnirilor CGR Invitat al ediției din luna ianuarie 2021 a Întâlnirilor CGR, arh. Szabolcs István Guttmann a lansat o discuție asociată modului în care pot fi conservate…

De la un management sustenabil al patrimoniului construit la dezvoltare regională

De la un management sustenabil al patrimoniului construit la dezvoltare regională Prima ediție din acest an a Întâlnirilor CGR îl are drept invitat pe dr. arh. Szabolcs István Guttmann, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania și expert în…

Variabilitate climatică și efecte induse asupra utilizării terenurilor în Câmpia Română (Sectorul Jiu-Olt)

E-BOOK Variabilitate climatică și efecte induse asupra utilizării terenurilor în Câmpia Română (Sectorul Jiu-Olt) Autor: Cristina-Florina Roşca (Vîrtan) Editura: Presa Universitară Clujeană Anul apariţiei: 2020 Detalii: 178 p., 104 figuri, 43 tabele ISBN 978-606-37-0740-7 Lucrarea, susţinută de autoare ca teză…

Evaluarea potențialului turistic al Regiunii de Nord-Vest. Strategie de valorificare

Evaluarea potențialului turistic al Regiunii de Nord-Vest. Strategie de valorificare CARTE Coordonatori: Pompei Cocean, Ana-Maria Pop Colectiv de elaborare: Gheorghe-Gavrilă Hognogi, Adina-Eliza Croitoru, Magdalena Drăgan, Gabriela Munteanu, Marin Ilieş, Gheorghe Şerban, Lelia Papp, Ibolya Török, Sorin Filip, Ştefan Bilaşco, Răzvan…

Noi direcţii de cercetare în sectorul asigurărilor private

Noi direcţii de cercetare în sectorul asigurărilor private Pornind de la testarea câtorva ipoteze de cercetare privind modul în care este influenţată densitatea asigurărilor private de sănătate la nivel european, conf. univ. dr. Codruţa Mare, invitata Întâlnilor CGR din luna…

Efecte spaţiale pe piaţa asigurărilor private de sănătate din Europa

Efecte spaţiale pe piaţa asigurărilor private de sănătate din Europa Importanţa sectorului de asigurări pentru statele europene, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, poate fi privită din perspectiva asigurărilor de viață/sănătate, asigurărilor auto și a asigurărilor agricole. Acest demers constituie…

Model de bună practică în digitalizare turistică

Model de bună practică în digitalizare turistică Preocupările organizatorilor Transylvania Mountain Festival, alături de Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, s-au concretizat într-un proiect de digitalizare a activităților montane din spațiul carpatic, proiect aflat încă în curs de implementare. Despre…

Provocări digitale pentru turismul montan activ

Provocări digitale pentru turismul montan activ Transylvania Mountain Festival, în parteneriat cu Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a demarat în cursul lunii iulie 2020 un program de stagiu practic – Munții României pentru turism activ |…

Heterotopia and Heritage Preservation. The Heterotopic Tool as a Means of Heritage Assessment

Heterotopia and Heritage Preservation. The Heterotopic Tool as a Means of Heritage Assessment The Urban Book Series Autor: Smaranda Spânu Editura: Springer Anul apariţiei: 2020 Detalii: 483 p., 6 figuri Hardcover ISBN 978-3-030-18258-8, eBook ISBN 978-3-030-18259-5, Series ISSN 2365-757X DOI:…

Planificare teritorială: de la teorie la practică. Studii de caz din Ţara Maramureşului

E-BOOK  Planificare teritorială: de la teorie la practică. Studii de caz din Ţara Maramureşului Coordonatori: Gheorghe-Gavrilă Hognogi, Ana-Maria Pop, Lelia Papp, Ibolya Török, Alexandra-Camelia Potra, Simona Mălăescu, Cristian-Emanuel Adorean, Cosmina-Daniela Ursu Editura: Presa Universitară Clujeană Anul apariţiei: 2020 Detalii: 137…

Paşi siguri în ArcGIS Desktop. ArcMap 10.x şi ArcGIS Pro 2.x

E-BOOK Paşi siguri în ArcGIS Desktop. ArcMap 10.x şi ArcGIS Pro 2.x  Autor: Gheorghe-Gavrilă Hognogi Editura: Presa Universitară Clujeană Anul apariţiei: 2020 Detalii: 3 p., format B5, 6 tutoriale online, 15 titluri bibliografice, eISBN 978-606-37-0811-4 Cu o utilitate didactică, cele…

Exemple de bună practică în spaţiile urbane sau cum funcţionează un living lab

Exemple de bună practică în spaţiile urbane sau cum funcţionează un living lab Dinamica urbană şi transformările care apar predominant în spaţiile urbane suscită interesul specialiştilor din varii domenii de activitate. Conf. univ. dr. Bogdana Neamţu, din cadrul Facultăţii de…

Inovare şi experimentare în oraşele contemporane

Inovare şi experimentare în oraşele contemporane Rolul inovării în dinamica urbană este din ce în ce mai mult adus în discuţie. Din acest motiv, conf. univ. dr. Bogdana Neamțu, de la Facultatea de Ştiințe Politice, Administrative şi ale Comunicării din…

Lecţii „verzi” din pandemie

Lecţii „verzi” din pandemie Pandemia de coronavirus (COVID-19) a adus pentru fiecare dintre noi momente de reflecţii, fie legate de evoluţia unor fenomene sau areale şi readaptarea la noile contexte create, fie privind modul în care fiecare din noi putem…

Lecţii din pandemie. Cum poate candida Cluj-Napoca pentru Capitală Europeană Verde?

Lecţii din pandemie. Cum poate candida Cluj-Napoca pentru Capitală Europeană Verde? O nouă dezbatere sub egida Centrului de Geografie Regională, prin intermediul platformei Zoom, va avea loc joi, 28 mai 2020, ora 10.00. Invitatul acestei ediţii este Adrian Dohotaru, deputat…

Paşi siguri în ArcGIS Desktop – curs online

Paşi siguri în ArcGIS Desktop – curs online În 28 mai 2020, şef lucrări dr. Gheorghe-Gavrilă Hognogi, membru al Centrului de Geografie Regională, va susține un curs privind reprezentarea unor dinamici spațiale, utilizând ArcMap 10.x și ArcGIS Pro 2.x. Cursul…

Conferinţa Anuală a Comisiei Uniunii Geografice Internaţionale C16.29. Marginalizare, Globalizare şi Răspunsuri Regionale şi Locale, 8-13 august 2021, Cluj-Napoca

Conferinţa Anuală a Comisiei Uniunii Geografice Internaţionale C16.29. Marginalizare, Globalizare şi Răspunsuri Regionale şi Locale, 8-13 august 2021, Cluj-Napoca Pe data de 16 aprilie 2020, Comitetul Director al Comisiei Uniunii Geografice Internaţionale pentru Marginalizare, Globalizare şi Răspunsuri Regionale şi Locale,…

Paşi siguri în ArcGIS Desktop – curs online

Paşi siguri în ArcGIS Desktop – curs online În decursul lunii aprilie (15, respectiv 29 aprilie 2020), șef lucrări dr. Gheorghe-Gavrilă Hognogi, membru al Centrului de Geografie Regională, va susține două seminarii interactive privind elaborarea unor hărți în cadrul unor…

Un nou program de master la Facultatea de Geografie: Analiză Spaţială şi Organizarea Teritoriului (Spatial Analysis and Territorial Organization)

Un nou program de master la Facultatea de Geografie: Analiză Spaţială şi Organizarea Teritoriului / Spatial Analysis and Territorial Organization PREZENTARE Analiză Spațială și Organizarea Teritoriului este un masterat de cercetare cu frecvență (IF), de doi ani, în limba engleză,…

„Întâlnirile CGR” – 12 ediţii de dezbateri despre dezvoltare regională, planificare şi amenajare teritorială

„Întâlnirile CGR” – 12 ediţii de dezbateri despre dezvoltare regională, planificare şi amenajare teritorială Centrul de Geografie Regională sărbătoreşte UN AN de evenimente intitulate generic „Întâlnirile CGR”, dedicate specialiştilor ce activează în domeniul dezvoltării regionale, planificării şi amenajării teritoriale, cadrelor…

România – un stat fără reţea integrată de trasee cicloturistice şi de turism pedestru

România – un stat fără reţea integrată de trasee cicloturistice şi de turism pedestru Ediţia din luna februarie a „Întâlnirilor CGR” l-a avut drept invitat pe av. Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” şi preşedinte al Federaţiei…

Cât de „verde” este mobilitatea în România?

Cât de „verde” este mobilitatea în România? Ediţia din luna februarie a Întâlnirilor CGR îl are drept invitat pe av. Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” şi preşedinte al Federaţiei Bicicliştilor din România. Cu rol de pionierat…