Atelier de lucru privind „Analiza teritorială integrată”

Atelier de lucru privind „Analiza teritorială integrată”, 21-22 mai 2010, Cluj-Napoca

O delegaţie compusă din 4 profesori ai unor universităţi din SUA şi Canada au vizitat România în perioada 14-24.05.2010, în calitate de reprezentanţi ai instituţiilor lor, dar şi în calitate de membri ai Asociaţiei Geografilor Americani. Vizita lor s-a axat pe identificarea unor interese comune de cercetare în domeniul geografiei, promovarea unui schimb de idei şi consolidarea relaţiilor de colaborare cu geografii români. Pentru stabilirea unei reciprocităţi a informaţiilor, au fost organizate workshop-uri în 3 universităţi româneşti, incluzând Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Atelierul de lucru din Cluj-Napoca, găzduit de Centrul de Geografie Regională, în data de 21.05.2013, s-a axat pe Analiza teritorială integrată şi a avut în vedere un schimb de idei şi experienţe profesionale între membrii Asociaţiei Geografilor Americani, membri ai Centrului de Geografie Regională, cercetători ai Facultăţii de Geografie şi membri ai Academiei Române, sucursala Cluj, Colectivul de Geografie.

Deschiderea workshop-ului a fost iniţiată de prof. univ. dr. Audrey Kobayashi, profesor la Universitatea Queen, Departamentul de Geografie, editor al revistei Annals of the Association of the American geographers; People, Place, and Region. Toţi participanţii au avut oportunitatea de a afla mai multe despre activitatea de cercetare şi didactică condusă de Asociaţia Geografilor Americani pe o multitudine de subiecte geografice.

Discuţiile care au urmat s-au focalizat pe contribuţiile participanţilor la cercetare în domeniul geografiei umane şi regionale, acoperind o serie de tematici precum migraţiile, cu sublinierea imigrării românilor în Canada şi SUA, un subiect de interes aparţinând prof. univ. dr. Audrey Kobayashi. Prof. univ. dr. Mark W. Rosenberg, profesor la Universitatea Queen, Departamentul de Geografie şi Departamentul de Sănătate Publică şi Epidemiologie, a prezentat rezultate ale cercetării în geografia medicală şi contribuţia acesteia în politicile publice, precum şi experienţa sa în diferite proiecte naţionale şi internaţionale în domeniul consacrat. Aspecte privind Geografia mediului rural şi a relaţiilor dintre resursa umană şi mediul înconjurător au fost susţinute de prof. univ. dr. Lisa M.B. Harrington, profesor în cadrul Universităţii din Kansas, Departamentul de Geografie şi secretar al Asociaţiei Geografilor Americani, în vreme ce prof. univ. dr. George W. White, profesor al Universităţii din South Dakota, director al Departamentului de Geografie, a subliniat importanţa locului şi teritoriului, pe lângă limbă, religie şi istorie, la formarea naţiunii, strânsa interrelaţionare a naţiunii cu teritoriul şi aspecte privind multiculturalismul, cu studii de caz din Sud-Estul Europei.

Activităţile de cercetare desfăşurate sub egida Centrului de Geografie Regională au fost prezentate de prof. univ. dr. Pompei Cocean, directorul acestui centru şi director al Departamentului de Geografie Regională, care a motivat preocupările cercetătorilor asupra spaţiilor mentale şi implicarea acestora în elaborarea unor strategii de dezvoltare şi a unor varii planuri de amenajare la diferite scări şi niveluri de complexitate, privind dezvoltarea regională/locală şi coeziunea teritorială. Spre exemplificare, s-a prezentat Planul de amenajare al Mărginimii Sibiului, cu accentuarea specificităţilor structurale şi funcţionale ale teritoriului, prezentarea disfuncţiilor existente şi a direcţiilor majore ale strategiei de dezvoltare. Au fost subliniate, de asemenea, perspectivele de evoluţie ale regiunilor de tip „ţară” din România, ca entităţi de program cu însuşiri sistemice şi spaţii mentale reprezentative, generând un intens schimb de opinii.

Problema multiculturalismului şi a diversităţii etnice a fost demonstrată şi de Ana-Maria Pop, cercetător în cadrul Centrului de Geografie Regională, prin exemplificarea modului în care identitatea etnică şi multiculturalismul pot reprezenta un factor determinant în individualizarea unei regiuni de tip „ţară”, respectiv Ţara Bârsei.

În ceea ce priveşte preocupările legate de regiunile funcţionale, asist. univ. drd. Lelia Papp, Facultatea de Geografie, a prezentat modul în care interrelaţiile existente între municipiul Cluj-Napoca şi periferia sa rurală sunt reflectate în trăsăturile spaţiale şi temporale ale modului de utilizare al terenurilor şi a schimbării utilizării acestora.

Prezentările susţinute pe durata atelierului de lucru şi discuţiile ce au urmat au trezit interesul participanţilor şi au deschis noi perspective privind colaborarea în domeniul geografiei.

Related Articles