De la un management sustenabil al patrimoniului construit la dezvoltare regională
Prima ediție din acest an a Întâlnirilor CGR îl are drept invitat pe dr. arh. Szabolcs István Guttmann, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania și expert în cadrul Ministerului Culturii privind protejarea monumentelor și siturilor istorice.
Într-o Europă din nou unită, reevaluarea specificității locului și a tradițiilor locale este promovată printr-o politică consecventă a toleranței multietnice și multiconfesionale, având în vedere discriminarea pozitivă a fenomenului minoritar și promovarea confluențelor culturale inedite. Libertatea de acțiune, în acest sens, este garantată de o guvernare democratică și de o administrare publică, ierarhizată la nivel național, regional și local. Cu toate acestea, putem constata că mediul construit se dezvoltă haotic, tot mai multe localități rurale au fost mutilate în ultimii 30 ani, iar orașele și zonele metropolitane nu reușesc să dea un exemplu credibil pentru regiune în privința strategiilor de dezvoltare care să pună în prim plan specificitatea locului moștenit.
În acest context fragil, este oportun ca mediul universitar să devină o busolă reală și profesională pentru contemporaneitate. Este insuficient să oferim doar teorii pentru studenți. Dacă acest exercițiu cuprinde și punerea în valoare a rădăcinilor locale, germenul specificului local va genera inclusiv un spirit local contemporan creativ. Doar astfel putem să ne reabilităm mental și profesional, iar prin această atitudine putem fi reprezentativi, cu efect catalizator și pentru regiune.
Evenimentul se va desfășura în 28 ianuarie 2021, ora 16.00, pe platforma Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/84242085695?pwd=eU1nejBXb25VS1o1Q3NUWXUxWVUxdz09
Meeting ID: 842 4208 5695
Passcode: BD0c62
Află mai multe:
NewsUBB