VIZITĂ DE LUCRU
16.06.2014

John SELL, Vicepreşedinte executiv Europa Nostra (UK)
Costa CARRAS, Vicepreşedinte Europa Nostra (Grecia
Guy CLAUSSE, Decan al Institutului Băncii Europene de Investiţii (Luxemburg)
Maria BERZA, fost membru al Consiliului Europa Nostra şi fost vicepreşedinte executiv al asociaţiei Pro Patrimonio, membru al comitetului consultativ intern al Europa Nostra pentru programul „7 Most Endagered” (România)
Ştefan BÂLICI, membru al Consiliului Europa Nostra şi vicepreşedinte al asociaţiei ARA (România))
Mihai GOŢIU, Cornel VÎLCU, Dina VÎLCU, Luminiţa DEJEU, Dragoş OLĂRESCU membrii campania „Salvaţi Roşia Montană” (România)

În intervalul 16-19.06.2014, reprezentanţii organizaţiei Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au venit în România pentru o misiune de 4 zile, la Roşia Montana, cu ocazia includerii localităţii în programul „The 7 Most Endangered” („Cele mai periclitate 7 situri”, nominalizată de Pro Patrimonio) din Europa. Europa Nostra şi Institutul Băncii Europene de Investiţii colaborează din 2012 la elaborarea programului „7 Most Endagered”, propunându-şi selectarea acelor monumente istorice cu o valoare culturală deosebită, dar care în prezent se află într-o stare accentuată de alterare.

Delegaţia europeană s-a întâlnit în Cluj, Bucureşti şi Roşia Montană cu reprezentanţi ai mediului academic, societăţii civile şi membri ai comunităţii locale implicate în vederea perceperii realităţii din teritoriu şi a găsirii unor soluţii de dezvoltare durabilă a acestei localităţi prin conservarea şi promovarea patrimoniului său natural şi cultural.

În cadrul vizitei din 16.06.2014, la sediul Centrului de Geografie Regională, întâlnirea de lucru avută s-a axat pe următoarele aspecte:

VIZITĂ DE LUCRU
17-18.04.2014


Vizită de lucru – prof. univ. dr. Jean-Marie MIOSSEC
Universitatea Paul Valéry, Montpellier, Franţa

În perioada 17-18.04.2014, aflat pentru a treia oară în România, prof. univ. dr. Jean-Marie Miossec a revenit în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, la invitaţia prof. univ. dr. Pompei Cocean, şi implicit a Facultăţii de Geografie, susţinând cu această ocazie, în faţa studenţilor masteranzi, o prelegere privind tendinţe actuale în dezvoltarea regională mondială. Cu această ocazie, prelegerea a fost însoţită de lansarea cărţii Rivages dʼEurope. Personnalité et avenir d’un continent ouvert, o lucrare apărută la Editura L’Harmattan şi cu o prezentare complexă a geopoliticii continentului european.

Prima vizită în România a prof. Miossec a fost prilejuită de înfiinţarea primului Institut de Studii Regionale din România (2009), deloc hazardat, Domnia sa fiind considerat unul dintre cei mai importanţi regionalişti europeni contemporani, o calificare argumentată de militantismul susţinut de prof. Miossec pentru organizarea administrativă a Franţei pe principii regionaliste.

 

 

 

 

 

 

VIZITĂ DE LUCRU
25-27.11.2013

Vizită de lucru – prof. univ. dr. Jandir FERRERA DE LIMA
Prorector Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Toledo, Brazilia

În intervalul 25-27 noiembrie 2013, Facultatea de Studii Europene şi Facultatea de Geografie, prin cele două centre, Centrul pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale şi Centrul de Geografie Regională, în parteneriat cu Centrul Cultural Brazilian „Casa do Brasil” din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, au prilejuit vizita profesorului Jandir Ferrera de Lima, prorector UNIOESTE, Toledo. Licenţiat în Economie la Universitatea din Cruz Alta, Brazilia, cu un masterat în acelaşi domeniu în cadrul Universităţii din Bahia, Brazilia şi doctorat pe Dezvoltare regională, în cadrul Universităţii din Quebec, Chicoutimi, Canada, dl. Jandir Ferrera de Lima este profesor, din 1997, în cadrul UNIOESTE, şi membru al Asociaţiei Internaţionale de Ştiinţe Regionale şi al Centrului de Cercetare de Dezvoltare Teritorială din Canada.

Vizita Domniei sale a constituit o platformă de discuţii pe teme regionale, prin iniţierea unor acorduri de colaborare la nivel instituţional, încurajarea unor schimburi de experienţă a studenţilor la nivel licenţă, aplicarea pe anumite proiecte de cooperare bilaterală România-Brazilia sau publicarea unor materiale ştiinţifice în revistele de profil ale celor două universităţi. În cadrul „Serilor Braziliene”, găzduite pe durata sejurului, dl. Ferrera de Lima a susţinut o prelegere pe tematica dezvoltării teritoriale, „Intervenţii în dezvoltarea rurală” (în limba franceză), bucurându-se de un feed-back incitant din partea audienţei.

Pentru mai multe informaţii:
Despre Jandir Ferrera de Lima
Seri Braziliene la UBB Cluj (monitorulcj.ro)

VIZITĂ DE LUCRU
1-2.02.2012

Vizită de lucru – lector dr. Raularian RUSU, lector dr. Sorin FILIP
Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Geografie, Cluj-Napoca, România

La începutul anului 2012, la invitaţia lansată de Centrul pentru Agricultură şi Ştiinţe Economice al Universităţii din Debrecen, Ungaria, privind intenţia de dezvoltare a unui parteneriat ce are drept scop dezvoltarea bazinului hidrografic Tisa, Centrul de Geografie Regională a dat curs prin participarea a doi membri – lector dr. Raularian Rusu şi lector dr. Sorin Filip. Întâlnirea cu ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi cercetare prezente, precum dr. Szikura Jószef şi dr. Orosz Ildikó, Colegiul Superior Maghiar II. Rákoczi Ferenc din Transcarpatia, Ucraina, dr. Nagy Vilmos, Institutul de Hidrologie al Academiei de Ştiinţe Slovace, Bratislava, Slovacia, dr. Ivánszky Veronika, Universitatea din Novi Sad, Serbia, prof. univ. dr. Sinóros-Szabó Botond, Universitatea din Debrecen, prof. univ. dr. Nagy János, Centrul pentru Agricultură şi Ştiinţe Economice al Universităţii din Debrecen, prof. univ. dr. Baranyi Béla, Academia Maghiară de Ştiinţe, Centrul de Studii Regionale, Institutul Alföld, prof. univ. dr. Dévai György, dr. Nagy Sándor Alex şi prof. univ. dr. Ligetvári Ferenc, Universitatea din Debrecen, Biró Gábor, dr. Nagy István şi Kiss Attila, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare a Triplei Frontiere de Est, Mátészalka, Ungaria, a constituit cadrul oportun pentru stabilirea unui acord de parteneriat între ţările situate pe cursul Tisei şi respectiv a elaborării unei strategii comune privind dezvoltarea rurală a bazinului Tisa.