La un secol de la întemeierea Şcolii geografice clujene, Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, organizează o conferinţă ştiinţifică aniversară, sub genericul Geographia Napocensis. Acest eveniment ştiinţific se va desfăşura în perioada 3-6 octombrie 2019.

Orice persoană interesată de tematica conferinţei se poate înscrie, prin transmiterea unui titlu şi rezumat, până în 2 septembrie 2019, la una din cele trei secţiuni principale propuse: Dinamica şi impactul teritorial al proceselor şi fenomenelor fizico-geografice, Resursele socio-economice şi dezvoltare durabilă, Planificarea, amenajare şi dezvoltare teritorială, cărora li se asociază alte 2 secţiuni complementare: Curriculum şi didactică geografică şi o secţiune dedicată studenţilor. Asociat acestui eveniment, va avea loc şi Simpozionul GIS: Vulnerability and Risk Assessment Using G.I.S.

Documentarea pe teren va avea loc în perioada 15-19 aprilie 2019.

Află mai multe: 1919-2019 Geographia Napocensis

Dialogul cu toţi cei interesaţi de domeniul planificării şi dezvoltării regionale va continua şi în luna iunie a.c. Invitatul lunii este lector Radu Cocean din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai. Tematica propusă dezbaterii, „Erori în formularea strategiilor de dezvoltare regională”, este dedicată managementului riscului din cadrul unor strategii de dezvoltare elaborate. Evenimentul va fi găzduit de Centrul de Geografie Regională, la sediul acestuia, în 11 iunie 2019, ora 12.

În urma participării la licitaţia publică organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Centrul de Geografie Regională a contractat proiectul având ca obiect Servicii de consultanţă pentru elaborarea unui studiu privind inventarierea, evaluarea şi prioritizarea punerii în valoare a resurselor turistice din Regiunea de Nord-Vest. Perioada de elaborare a proiectului este de 6 luni (mai – decembrie 2019).

Membru al mai multor foruri profesionale din domeniul arhitecturii, urbanismului şi planificării teritoriale (Ordinul Arhitecţilor din România/ Registrul Urbaniştilor din România/ Uniunea Arhitecţilor din România), invitatul lunii mai al Întâlnirilor CGR este arhitect urbanist Eugen Pănescu. Fondator al firmei Planwerk - Arhitectură şi Urbanism, Domnia Sa propune un dialog despre rolul societăţii civile în planificarea urbană şi gradul de participare a cetăţenilor. Evenimentul va avea loc în 30 mai 2019, ora 17, la sediul Centrului de Geografie Regională.

De ce este importantă planificarea spaţială? constituie titlul următoarei prelegeri găzduită de Centrul de Geografie Regională. Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior în dezvoltare urbană la Banca Mondială, propune un dialog cu toţi cei interesaţi de diferite aspecte ale planificării teritoriale. Evenimentul va avea loc luni, 8 aprilie 2019, ora 16, la sediul Centrului de Geografie Regională.

Centrul de Geografie Regională organizează o practică de specialitate în Ţara Maramureşului, dedicată studenţilor Facultăţii de Geografie, de la toate nivelurile şi liniile de studiu, indiferent de specializarea urmată, având drept scop aprofundarea cunoştinţelor de bază şi de specialitate obţinute şi asimilarea unor tehnici de lucru sau a unor noi abilităţi.

Tematica practicii se axează pe surprinderea câtorva ipostaze ale multiculturalismului într-un teritoriu cu materializări vizibile ale convieţuirii şi interferenţei mai multor etnii. Fiecare din cele cinci teme de proiect propuse lansează o provocare, dar este şi o particularizare a unei specificităţi: 1. Valorificarea patrimoniului vernacular. Studiu de caz: localitatea Iapa, Sighetu Marmaţiei; 2. Valorificarea gastronomiei ucrainene. Studiu de caz: Pensiunea Cornet, Rona de Sus; 3. De la simboluri precreştine la brand. Studiu de caz: Bârsana; 4. Crearea unei rute culturale tematice. Studiu de caz: Cimitirul Vesel de la Săpânţa; 5. Festivalul Verzei – eveniment de valorificare a unui produs agricol. Studiu de caz: Câmpulung la Tisa.

Documentarea pe teren va avea loc în perioada 15-19 aprilie 2019.

Află mai multe: Practică de specialitate în Ţara Maramureşului
Practică studenţească în Maramureş (Graiul Maramureşului)

O nouă prelegere din seria „Întâlnirile CGR”, susţinută de Dr. Marius Cristea, consultant al Băncii Mondiale, va avea loc la sediul Centrului de Geografie Regională, în 21 martie 2019, ora 16.00. Tema dezbaterii o va constitui prezentarea rezultatelor unui raport realizat de cercetătorii Băncii Mondiale – Orașe-magnet. Migraţie şi navetism în România, un studiu focalizat pe identificarea nivelului de atractivitate al oraşelor româneşti.

Centrul de Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere şi Amenajarea Raţională a Teritoriului (CDR-START) al Universităţii de Vest din Timişoara (Timişoara, România), alături de Centrul de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca, România), Laboratorul ESO (UMR 6590 CNRS) al Universităţii din Angers (Angers, Franţa) şi Laboratorul de Demografie al Academiei de Studii Economice a Moldovei (Chişinău, Republica Moldova), a depus în cadrul apelului de proiecte lansat de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) în parteneriat cu Institutul de Fizică Atomică (IFA) un proiect având ca tematică „Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic”.

Proiectul CREATONVIL/17-AUF a fost selectat pentru finanţare şi va avea o perioadă de implementare de 22 luni (martie 2019 – decembrie 2020).

Află mai multe:
Résultats de la sélection de projets de recherche dans le cadre du partenariat entre l’AUF et le Ministère de la Recherche et de l’Innovation – Institut de Physique Atomique de Roumanie

Joi, 28 februarie 2019, ora 16.00, la sediul Centrului de Geografie Regională, str. Clinicilor nr. 5-7 (clădirea Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, ultimul etaj), va avea loc o nouă dezbatere dedicată dezvoltării teritoriale, generată de prelegerea cu tematica „Teritorii inteligente”, susţinută de arh. Claudiu-Daniel Salanţă, arhitect-şef al judeţului Cluj.

Centrul de Geografie Regională continuă seria de dezbateri „Întâlniri CGR” cu cel de-al doilea eveniment, o dezbatere pe tema „Repere urbanistice clujene”. Prezentarea va fi susţinută de arh.Ionel Vitoc.

Întâlnirea va avea loc miercuri, 30 ianuarie 2019, de la ora 13.00, la sediul Centrului de Geografie Regională (str. Clinicilor nr. 5-7, clădirea Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, ultimul etaj).

În intervalul 4-5 decembrie 2018, a avut loc manifestarea ştiinţifică intitulată „Rencontres CEDITER”, asociată reţelei internaţionale, pluridisciplinare şi francofone de cercetare teritorială CEDITER. Evenimentul s-a desfăşurat în capitala Franţei, într-una din fostele sere ale Grădinii de Agronomie Tropicală (Le Jardin d’Agronomie Tropicale). Conturarea unor noi identităţi teritoriale, apariţia de noi teritorii, transferul de inovare în teritoriu, necesitatea optimizării politicilor teritoriale existente au reprezentat subiecte de reflecţie pentru toţi participanţii prezenţi.

Membrii ai Centrului de Geografie Regională – Cocean Pompei, Pop Ana-Maria, Hognogi Gheorghe-Gavrilă şi Papp Lelia – au participat la acest eveniment, cu o prezentare axată pe evidenţierea politicilor microregionale, având ca studiu de caz unităţile teritoriale de tip „ţară” şi „ţinut” din România.

Află mai multe: Les rencontres 2018 : Pour une approche collaborative des nouvelles problématiques des territoires
CEDITER Rencontres 2018. Table ronde 6

Centrul de Geografie Regională organizează, începând din luna decembrie 2018, o serie de întâlniri la care vor fi dezbătute teme legate de dezvoltarea teritorială, adresate tuturor cadrelor didactice, cercetătorilor, studenţilor, dar şi altor specialişti din domenii asociate subiectelor de discuţie.

Primul eveniment din această serie este prezentarea cu tema „Mobilitate urbană în municipiul Cluj-Napoca”, susţinută de conf. univ. dr. Norbert Petrovici, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul UBB.

Întâlnirea va avea loc vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 12.00, la sediul Centrului de Geografie Regională (str. Clinicilor nr. 5-7, clădirea Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, ultimul etaj).

În perioada 23-27 octombrie 2017, sub coordonarea conf. univ. dr. Raularian Rusu, director al Centrului de Geografie Regională, și al asist. univ. dr. Gheorghe Hognogi, s-a desfășurat practica studenților specializării Planificare teritorială din cadrul Facultății de Geografie, an 1, intitulată „Educație ecologică și planificare teritorială în Munții Zărandului și comuna Târnova, județul Arad”. Inițiată ca o introducere în problematica planificării teritoriale, practica s-a dovedit pentru cei 25 studenți participanți ca o oportunitate bună de a lucra în echipă, pe grupuri tematice, de a experimenta o parte din traseele Munților Zărandului și de a realiza o analiză diagnostic pentru cele 6 sate componente ale comunei Târnova, județ Arad (Târnova, Chier, Dud, Agrișu Mare, Drauț, Arăneag).

Practică în miez de toamnă

Centrul de Geografie Regională a Facultății de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere şi Amenajarea Raţională a Teritoriului al Universității de Vest din Timişoara, Timişoara, Academia de Studii Economice a Moldovei, Chişinău, Republica Moldova și Université d’Angers, ESO-Angers-CNRS, Angers, Franţa, anunță finalizarea proiectului „Disparități demografice în spații rurale” (14-AUF/DISRUR).

Află mai multe
Proiectul “Disparităţi demografice în spaţii rurale” (14-AUF/DISRUR), desfăşurat la UBB

În intervalul 2-6 mai 2017, Centrul de Geografie Regională va organiza o practică de specialitate în Ţara Năsăudului şi Ţinutul Ciceului, două spaţii mentale geografice autentice. Acesta este dedicată studenţilor Facultăţii de Geografie, de la toate nivelurile şi liniile de studiu, indiferent de specializarea urmată, având drept scop aprofundarea cunoştinţelor de bază şi de specialitate obţinute şi asimilarea unor tehnici de lucru sau a unor noi abilităţi. Tematica practicii este dedicată activităţilor economice din mediul rural. Practica de specialitate presupune elaborarea unor proiecte de amenajare teritorială axate pe propunerea unor soluţii concrete de dezvoltare economică a unui anumit areal selectat, care să deservească comunităţile locale implicate.

Află mai multe
Afiş
Broșură

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în colaborare cu Centrul de Geografie Regională, organizează în perioada 25-26 noiembrie, Sesiunea „Soluţii integrate pentru dezvoltarea urbană în contextul implementării Politicii de coeziune 2014-2020”, ce se va desfăşura la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa din municipiul Târgovişte. Sesiunea de informare are ca scop analizara şi identificarea de soluţii integrate pentru dezvoltarea urbană durabilă, în contextul implementării Programului Operaţional Regional 2014–2020. Totodată, prin acest eveniment se urmăreşte sprijinirea oraşelor inteligente (obiectiv programatic al UE, inclus în Strategia Europa 2020) şi transformarea lor cu ajutorul soluţiilor inovatoare, pentru a crea un sistem mai eficient de gestionare, utilizare şi sustenabilitate a spaţiilor urbane.

 

 

Află mai multe
Sesiunea „Soluţii integrate pentru dezvoltarea urbană în contextul implementării Politicii de coeziune 2014 – 2020”

În intervalul 15-16.10.2016, Centrul de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Colectivul de Geografie şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a găzduit cea de-a 7-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Dezvoltarea regională şi disparităţile teritoriale”. La acest eveniment au participat cadre didactice, cercetători şi doctoranzi din 7 ţări, iniţiindu-se un benefic schimb de idei pe tematica anunţată.

 

 

 

 

Află mai multe
Conferinţa internaţională Dezvoltarea regională şi disparităţile teritoriale

Centrul de Geografie Regională din cadrul Facultăţii de Geografie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Colectivul de Geografie şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia găzduieşte cea de-a 7-a ediţie a conferinţei internaţionale DEZVOLTAREA REGIONALĂ ŞI DISPARITĂŢILE TERITORIALE. Conferinţa va avea loc în Cluj-Napoca, România, în perioada 15 – 16 octombrie 2016. Cadre didactice şi cercetători din Algeria, Canada, Iran, Republica Moldova, România, Slovenia şi Ungaria şi-au anunţat participarea la acest eveniment ştiinţific.

Află mai multe
Conferinţa internaţională Dezvoltarea regională şi disparităţile teritoriale

În urma competiţiei de proiecte lansată de Agenţia Universitară a Francofoniei, Centrul de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice a Moldovei din Chişinău şi Universitatea din Angers are în derulare, în perioada 16 august 2016 – 16 octombrie 2017, proiectul Disparităţi demografice în spaţii rurale, proiect finanţat prin oferit prin Programul PN III/Subprogramul 3.1. Bilateral/multilateral/Modulul AUF-RO. Gradul de originalitate al proiectului derivă din interdisciplinaritatea parteneriatului creat şi a echipelor de cercetare formate, pe de o parte, dar şi din identificarea, accesul şi transferul unor modele de bune practici din statele partenere spre spaţiul rural românesc, pe de altă parte. Obiectivul general al proiectului constă în elaborarea unui ghid de recomandări privind atenuarea disparităţilor demografice din spaţiile rurale româneşti, axat pe zona Munţilor Poiana Ruscă.

Află mai multe
Rezultatele Apelului din data de 12 mai 2016 Programul 3/ Subprogramul 3.1/ Modul AUF-RO
Proiect internaţional tripartit (Ziarul Făclia)

Aflat în cadrul unui program de mobilităţi în România, în cadrul centrelor universitare din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, dl. Azzedine Madani, Conf. univ. dr. la Universitatea Djilali Bounaama Khemis Miliana din Khemis Miliana, Algeria, a vizitat Centrul de Geografie Regională al Facultăţii de Geografie din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, Domnia Sa a facilitat încheierea unui acord de colaborare instituţional între Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România şi Universitatea Djijali Bounaama Khemis Miliana. Cu o bogată expertiză în amenajarea teritoriului, dl. Madani va reveni în Cluj-Napoca în octombrie 2016, cu prilejul celei de-a 7-a ediţii a Conferinţei Internaţionale Dezvoltarea regională şi disparităţile teritoriale.

Află mai multe
Université Djilali Bounaama Khemis Miliana

Aflat în Cluj-Napoca, în perioada 23-24 iunie 2016, ca invitat al Conferinţei Transilvănene a Clusterelor, preşedintele Comitetului Regiunilor din Uniunea Europeană, Markku Markkula, a participat la o întâlnire informală cu reprezentanţi ai Universităţii Babeş-Bolyai privind modul în care universităţile se raportează, prin formarea studenţilor, la cerinţele pieţii. Domnia Sa a punctat necesitatea asigurării interdisciplinarităţii domeniilor de activitate şi a colaborării public-private în vederea integrării studenţilor pe piaţa muncii.

Află mai multe
Despre Markku Markkula
CoR head Markku Markkula: Former providers of cheap labour transitioning into digital hubs

În intervalul 27 aprilie – 2 mai 2015, studenţii specializării Planificare teritorială, an II, Facultatea de Geografie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, împreună cu o echipă tânără de cercetători ai Centrului de Geografie Regională, au desfăşurat practica de specialitate în Ţara Haţegului. Scopul aplicaţiei a constat în aprofundarea cunoştinţelor de bază şi de specialitate obţinute, concretizate în elaborarea unui plan de amenajare teritorială, utilizarea unor metode de cercetare specifice unor lucrări de planificare şi amenajare teritorială. Practica de specialitate a inclus realizarea a 5 proiecte (Amenajarea sectorului hidrografic Râul Alb, Amenajarea Fundăturii Ponorului, Restaurarea cetăţii regale a Haţegului, Reconstrucţia căii ferate Băuţar-Subcetate, Amenajarea satului Goteşti). Rezultatele celor 5 materiale elaborate vor vedea lumina tiparului, sub forma unui volum, în decursul anului 2016.

 

Finalizată în cursul lunii iulie 2015, Carta Albă privind Dezvoltarea durabilă integrată a Bazinului Dunării este rezultatul cooperării dintre Conferinţa Rectorilor din Regiunea Dunării (DRC) şi Conferinţa Rectorilor din Regiunea Alpi-Adriatica (AARC) şi a fost elaborată la iniţiativa unui grup reprezentând universităţile coordonatoare ale proiectului Danube:Future, un proiect emblematic pentru Domeniul Prioritar 7 al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Conţinutul documentului a fost dezbătut în cadrul primului atelier de lucru cu participare internaţională desfăşurat în Klagenfurt, Austria, în perioada 8-10 aprilie 2015. Ulterior şi-au adus contribuţia şi alţi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice universitare, implicând în total mai mult de 50 de cercetători din domeniul ştiinţelor naturale, sociale şi umaniste. Centrul de Geografie Regională a fost reprezentat în acest proces de Şef lucrări dr. Lelia Papp şi CS III dr. Ana-Maria Pop. Prin această Cartă Albă se urmăreşte sprijinirea celor peste 90 de universităţi din bazinul Dunării, membre ale DRC şi ale AARC, în eforturile lor de promovare a unei societăţi bazate pe cunoaştere, luând în considerare nevoile de cercetare şi de consolidare a capacităţilor, precum şi provocările şi oportunităţile de dezvoltare a unei societăţi a cunoaşterii orientate spre durabilitate în bazinul Dunării. Documentul include şi o serie de recomandări pentru activităţile viitoare de cercetare, care iau în considerare abordările inter- şi transdisciplinare şi care se bazează pe principiile precauţiei, participării publice, învăţării sociale şi cercetării responsabile.

Află mai multe
Carta Albă privind Dezvoltarea durabilă integrată a Bazinului Dunării (document în limba engleză)

Institutul de Studii Europene al Universităţii Piura (Peru) şi Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, organizează la Cluj-Napoca, în perioada 29-31 octombrie 2015, cea de-a 13-a ediţie a conferinţei “European Culture”. Conferinţa supune dezbaterii teme precum teoria culturii, identitate culturală, multiculturalism/ interculturalitate/ migraţii/ interferenţe culturale, cultură contemporană, identitate europeană/ ideea europeană, Europa: cultură, economie şi legislaţie, comunicare, educaţie, rolul regionalismelor în modelarea agendei publice regionale.  

Află mai multe

Conferinţa „European Culture 2015”

În intervalul 18.07-2.08.2015, Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai organizează Şcoala de vară cu tematica „Din Pustă în Carpaţi – Peisaje culturale în tranziţie”, sub coordonarea şef lucrări dr. Xenia Havadi. Evenimentul desfăşurat pe durata a două saptămâni se calează în jurul problematicii amenajării teritoriului în România şi Ungaria.  

 

Află mai multe

Von der Puszta in die Karpaten – Kulturlandschaften im Umbruch. Herausforderungen und Ansätze nachhaltiger Raumplanung in Südosteuropa

În intervalul 14-23 martie 2015, sub genericul „Rolul patrimoniului cultural în dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării”, va avea loc cea de-a treia ediţie a Şcolii Internaţionale DIANET 2015, organizată de Universitatea din Trieste, Gorizia, Italia. Centrul de Geografie Regională, prin doctoranzii Aniţa Constantin şi Alexandra Camelia Potra, va fi reprezentat şi la această ediţie, doctoranzi care, alături de alţi reprezentanţi ai ţărilor dunărene, vor formula noi idei de proiecte de dezvoltare a regiunii Dunării.  

Află mai multe
2015 Edition | Danube:Future Project

Reţeaua Danube: Future a fost dezvoltată începând cu anul 2012, fiind coordonată de Universitatea Alpen-Adria, Klagenfurt, Universitatea de Resurse naturale şi Ştiinţele vieţii, Viena, Universitatea din Trieste şi Universitatea din Novi-Sad, iar ulterior, în 2013, adoptată ca proiect reprezentativ al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Iniţiativele locale, regionale, naţionale şi transnaţionale în cercetarea interdisciplinară durabilă, asociate unor parteneriate stabile cu factorii de decizie din teritoriu, contribuie la dezvoltarea durabilă a Regiunii Dunării.Dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării implică elemente ale patrimoniului natural şi cultural, acestea fiind percepute totodată ca oportunitate sau ca provocare. Având drept scop încurajarea ţărilor membre ale regiunii Dunării spre cooperare, în conformitate cu recomandările UE, reţeaua Danube: Future va organiza, în aprilie 2015, primul workshop internaţional privind impactul patrimoniului natural şi cultural pentru dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării.  

Află mai multe
1st Danube:Future Workshop | Danube:Future Project

Elaborată în 2013 şi publicată un an mai târziu, Strategia de dezvoltare a comunei Aiton, coordonată de prof. univ. dr. Pompei Cocean, aduce pentru comunitatea locală „[...] nişte lucruri care ar putea duce la dezvoltarea comunei, la îmbunătăţirea populaţiei prin vârstă, calitate, creşterea numărului de tineri, sunt date nişte idei şi jaloane care ar putea duce la unele investiţii, crearea unor locuri de muncă, atragerea unor tineri”, conform declaraţiei primarului comunei, Nicolae Făgădar.  

Află mai multe
Strategia de dezvoltare a comunei Aiton (Ziarul 21)
Comuna Aiton are strategie de dezvoltare până în anul 2050 (YouTube)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectând prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, a elaborat proiectul Strategiei de dezvoltare teritorială a României, subintitulat România policentrică 2035. Coeziune şi competitivitate teritorială, dezvoltare şi şanse egale pentru oameni, un document programatic, pe termen lung – până în 2035, în care sunt stipulate principalele direcţii de dezvoltare ale României. După aprobarea versiunii finale, acest document va fundamenta documentele strategice de nivel regional, judeţean şi local (strategii de dezvoltare teritorială, planuri de amenajare ale teritoriului), planuri de urbanism şi alte documente cu impact teritorial major.  

Află mai multe
Strategia de dezvoltare teritorială a României

În intervalul 18-19 octombrie 2014, Centrul de Geografie Regională sărbătoreşte cea de-a 10-a Aniversare a Centrului de Geografie Regională, reflectând asupra unei decade de schimbări regionale. Conferinţa este dedicată celebrării rezultatelor Centrului de Geografie Regională şi stabilirii, împreună cu participanţii prezenţi, a unei platforme comune privind fenomenul dezvoltării regionale în următorii ani prin anticiparea viitoarelor provocări.  

 

 

 

 

 

Află mai multe
Conferinţa internaţională Dezvoltarea regională şi disparităţile teritoriale

Expoziţia „O decadă de planificare spaţială în România”, organizată de Uniunea Arhitecţilor din România şi Universitatea de Arhitectura şi Urbanism Ion Mincu, în parteneriat cu Asociația Profesională a Urbaniștilor din România și cu Registrul Urbaniștilor din România, a ajuns şi in Cluj-Napoca, la Turnul Croitorilor, expoziţia cuprizând 59 lucrări ale colectivelor de elaborare din ţară, dar şi lucrări ale studenţilor. Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a fost reprezentată prin includerea a 4 planşe, rezultate a patru proiecte de amenajare, elaborate de membrii Centrului de Geografie Regională: Plan de amenajare a teritoriului zonal – PATZ – Mărginimea Sibiului, Reactualizare Plan de amenajare a teritoriului judeţean – PATJ – judeţul Maramureş, Plan de amenajare a teritoriului zonal inter-orăşenesc – Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Râşnov, Braşov (Poiana Braşov) şi Tisa Catchment Area Development (SEE AF/A/638/4.2/X – TICAD).  

 

Află mai multe
Regulile de construire ale Clujului, faţă în faţă cu proiectele de urbanism de la vecini (Actual de Cluj)

Joi, 20 iunie 2014, la sediul Institutului Cultural Român a avut loc dezbaterea cu tema „Regionalizarea României”. Întâlnirea a fost organizată de Societatea Română de Geografie și Institutul Cultural Român. La dezbatere au luat parte acad. Dan Bălteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române, prof. Mihai Ielenicz, președintele Societății de Geografie din România și prof. Pompei Cocean, directorul Centrului de Geografie Regională al Universității Babeș-Bolyai. Arondarea teritorial-administrativă a ţării sau regionalizarea a stârnit discuţii intense la nivel naţional, decupajele administrative propuse urmărind varii criterii de delimitare.  

Află mai multe
Regionalizarea, în dezbatere la ICR (YouTube)

Câţiva reprezentanţi ai asociaţiei Europa Nostra şi Institutului Băncii Europene au fost prezenţi, în intervalul 16-19.06.2014, la Cluj-Napoca, Roşia Montană şi Bucureşti, ca urmare a includerii sitului Roşia Montană în programul „7 Most Endangered”. În cadrul conferinţei de presă „Roșia Montană trebuie să devină un model de dezvoltare durabilă în Europa”, din 19 iunie 2014, susţinută în Bucureşti, vicepreședintele Europa Nostra, Costa Carras, a insistat asupra importanţei patrimoniului cultural în istoria unui popor şi necesitatea generaţiilor contemporane de a valorifica moştenirea strămoşilor noştri.  

Află mai multe
Interviu cu Costa Carras (YouTube)
Roşia Montană Mining Landscape in Transylvania, Romania
Roşia Montană Should Become a Model of Sustainable Development in Europe

Abordând ca tematică „Rolul patrimoniului natural în dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării”, cea de-a doua ediţie a Şcolii Internaţionale DIANET 2014, desfăşurată în Gorizia, Italia, în perioada 22-31 martie 2014, a creat oportunitatea formării a aproximativ 40 participanţi din diferite ţări membre ale regiunii Dunării, provocările la care au fost supuşi fiind focalizate în jurul elaborării unor proiecte de dezvoltare şi valorificare a patrimoniului natural al bazinului Dunării. România a fost reprezentată prin 5 participanţi din partea Universităţii Babeş-Bolyai, şef lucrări dr. Lelia Papp şi drd. Gheorghe-Gavrilă Hognogi reprezentând Centrul de Geografie Regională.  

Află mai multe
2014 Edition | Danube:Future Project

În intervalul 13-22 aprilie 2013, a avut loc prima ediţie a Şcolii Internaţionale DIANET 2013, pe tematica „Metode interdisciplinare pentru dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării”, desfăşurată în Gorizia, Italia. Pe durata şcolii, au fost susţinute varii prelegeri ce au avut ca scop introducerea participanţilor în varii domenii şi metode de cercetare, interdisciplinaritatea acestora fiind provocarea la care au fost supuşi studenţii, în vederea realizării unor proiecte de dezvoltare viabile în regiunea Dunării. Din partea Centrului de Geografie Regională au participat CS III dr. Ana-Maria Pop şi drd. Izabela-Amalia Mihalca.  

Află mai multe
2013 Edition | Danube:Future Project